Okategoriserade

Cellgifter mot psoriasis

Från en underbar semester till något helt annat!! ja ! jag var på hudkliniken igår pga min psoriasis och ville gå igenom mina salvor m.m. Min läkare som jag haft tro det eller ej i över 25 år blev glad över att se mig och han är världens bästa läkare. 
Vi gick igenom lite historik ang tumören i nacken som jag opererade bort förra året och han hade aldrig träffat på någon med en sån elakartad sakrom lipom tidigare, och han kollade även så det inte var några knölar trots att jag går hos läkare på Sahlgrenska.
Men men, nu har min psoriasis gått så in på mina leder och de svullnar upp lite här och där att jag nu skall börja med cellgifter och då en medicin som heter Methotrexate (Metho). Men först skall en massa prover tas och en lungröntgen och han skall ha ett samtal med min läkare i Göteborg så man kanske till och med kan genom denna cellgift behandlingen även minska chansen att det uppkommer flera tumörer på samma gång och det är ju en väldigt god tanke men som sagt dom skall samtala om detta först och efter den 16 april skall jag börja behandlingen. 
Nu är inte detta så allvarligt som det låter men man skall ta en tablett i veckan och blodprov varje vecka så inte lever och lungor tar stryk och att blodvärdena är normala. Många mår väldigt dåligt av det har jag förstått men är övergående.
 Jag tror och hoppas detta skall göra gott för min kropp som i många år skrikit av  smärta och svullnader och ingen har förstått sig på vad det är. Alla läkare tror det har nått inom deras specifika område och inte sett mig som människa och psoriasisen att det kan vara den som spökat men det har ju min hudläkare räknat ut direkt…tack och lov att jag fick tid så snabbt hos dom. 
Här är lite kort info om Methotrexate och  HÄR är en bra länk om medicinen.

Psoriasis

När man har psoriasis bildas nya hudceller snabbare än normalt. Medicinen dämpar hastigheten med vilken hudcellerna nybildas. Man märker oftast inte att medicinen börjar verka förrän efter att man har använt den regelbundet en tid, oftast tar det två till tre månader.

Tumörsjukdomar

Mot tumörsjukdomar används högre doser än vid reumatiska sjukdomar och psoriasis. Medicinen skadar de snabbväxande tumörcellerna så att de inte kan föröka sig.

Biverkningar

En del personer som använder medicinen kan få magbesvär som till exempel illamående, kräkningar och diarré. De här besvären kommer oftast dagen efter att man har tagit metotrexat, men går sedan över. Vissa personer kan få inflammation i munhålans slemhinnor, huvudvärk, yrsel, håravfall och hudutslag. Man kan också tappa matlusten. Andra biverkningar som kan förekomma är leverpåverkan och infektioner.
De vanligaste biverkningarna när man tar låg dos av metotrexat är illamående och förhöjda levervärden.
Hoppas ni har blivit inspirerade

och att ni fortsätter att läsa min blogg
Camilla 

4 kommentarer på “Cellgifter mot psoriasis

 1. Mamma går på cellgifter mot sin ledgångsreumatism…mot illamåendet som hon får så tar hon en folsyretablett om dagen och det funkar utmärkt!!Har själv tagit sånna folsyretabletter nu när jag mått illa och de har funkat bra mot mitt självförvållade oxå.Lycka till och hoppas allt löser sig för dig nu!

  Gilla

 2. Hej!Tack för din kommentar, detta är så nytt för mig så man har mycket funderingar. Skall läsa på lite mera men kul att höra hur andra mått av behandlingen och hur länge man går på det?Hälsningar Camilla

  Gilla

 3. Oj, förstår att du är fundersam över nya mediciner. Visste inte att du hade dessa sjukdomar. Hoppas du får hjälp och att du ska må bättre. Man vet så lite om vad andra får stå ut med, livet är inte alltid så enkelt. Hoppas du sover lite bättre nu efter hand och att virkinspirationen finns kvar. Vad blir det härnäst? Kram/Finas mammis

  Gilla

 4. Hej!Tack för omtanken. Ja man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Men jag släpper det och väntar på besked den 16 april. Försöker läsa på lite om det men annars så fortsätter jag med mina virkningsprojekt.Nu vill min ena dotter att jag skall virka shorts för det är visst inne till sommaren så det är ett projekt. Sedan nästa helg så blir det tapetsering av vardagsrummet, nytt golv och lite nya tavlor m.m så det blir lite mera grafiskt. Men så klart vill jag att våren skall komma så jag kan göra vårkransar och lite fina uppsättning av vårblommor så klart, men snön och kylan får ge sig fört. Men som sagt vi höres av och tack för att du tänkte på migKram camilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s